Piškotki

Spletni piškotki

Spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 je podlaga za obvestilo o piškotkih. Spremembe zakona so prinesle nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika oz. kupca. Ponudnik vsakemu uporabniku ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeli piškotek za identifikacijo, spremljanje nakupovalne košarice in zagotavljanje sledljivosti, ki se v pomnilniku strežnika shranjuje le za čas trajanja obiska spletne trgovine.

KAJ SO PIŠKOTKI

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika oz. kupca ob njegovem obisku spletne strani/trgovine in običajno vsebuje:

 • ime strežnika, s katerega je poslan piškotek
 • življensko dobo piškotka
 • vrednost (navadno naključno generirano edinstveno število)

ZAKAJ SPLETNA STRAN POTREBUJE PIŠKOTKE

Piškotek sam ne vsebuje in ne zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku oz. kupcu prijaznejših storitev. Spomni se lahko prejšnjih nakupov ali podatkov o računu, ki ga je kupec ustvaril. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, ki je vredno zaupanja, tako lahko piškotki obogatijo izkušnjo uporabnika oz. kupca.

KATERE PIŠKOTKE UPORABLJA SPLETNA IN ZAKAJ

Na spletni strani www.rerum.si uporabljamo izključno piškotke, ki so dovoljeni v skladu z zakonom ZEKom-1.

Uporabljeni so le piškotki nujno potrebni za delovanje strani. Za beleženje statistike obiskanosti strani, uporabljamo sistem, ki zapiše le sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnjemu vedenju na spletni strani oziroma v povezavi z drugimi stranmi.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani in potrditve strinjanja s piškotki, se strinjate z rabo v nadaljevanju opisanih piškotkov.

SEZNAM PIŠKOTKOV, KI JIH ZBIRA SPLETNA STRAN www.rerum.si:

Ime piškotka: _ga

Namen piškotka: Googlova statistika ogledov

Čas trajanja: 30 dni

Upravljavec zagotavlja obvestilo brez privolitve, v kolikor uporablja te piškotke:

 • piškotki, ki so potrebni izključno zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju in
 • piškotki, ki so nujno potrebni za zagotovitev storitve informacijske družbe, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahtevata.

Upravljavec zagotavlja obvestilo s privolitvijo uporabnika v vseh ostalih primerih in uporabnika ustrezno obvešča o možnostih nastavitev piškotkov. Upravljavec brez izrecne privolitve ne uporablja piškotkov, ki potrebujejo privolitev uporabnika za namestitev. Upravljavec zagotavlja možnost naknadne spremembe privolitve uporabnika s tem, da obvestilo ohranja na vidnem mestu na spletni strani.

Piškotke lahko vedno izbrišete ali onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Če onemogočite piškotke, vam nekaterih deli spletne strani morda ne bodo delovali pravilno.

Večina spletnih strani, ki jih obiskujemo dandanes, na določen način uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Čeprav je raba piškotkov običajno neškodljiva, jih nekateri obiskovalci spletni strani ne želijo uporabljati. Z novo zakonodajo (ZEKom-1)  in evropsko direktivo se spreminja način obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo. Tako lahko le ti blokirajo določene ali vse piškotke ali izbrišejo piškotke, ki so že bili poslani. Upoštevajte, da se z uporabo te spletne strani strinjate z rabo piškotkov, kot je opisano v nadaljevanju.

Onemogočanje piškotkov?

Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:

Če piškotke izključite, bodo nekatere možnosti spletne strani onemogočene. Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke.

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop